logo
INTRO CONTACT PRESIDENT FACTS ECONOMY TOURISM PHOTOS CULTURE HISTORY LINKS
vlag Guinee


Dutch Version English Version

HOME
INTRO
CONTACT
TIMES
NEWS
PRESIDENT
FACT-FILE
COUNTRY
PEOPLE
Fula/Peuhl -
Mandingo -
Sousou -
ECONOMY
CULTURE
TOURISM
HISTORY
PHOTOS
LINKS
E-MAIL

Nederlands Consulaat in Conakry
Nederlandse Ambassade in Dakar


GUINÉE-CONAKRY

"Tuin van West Afrika"


kaart Guinee


Guinée (voormalig Frans Guinée, ook wel Guinée/Conakry genoemd) is grondwettelijk een presidentiële republiek in West-Afrika, gelegen aan de Golf van Guinée (Atlantische Oceaan) tussen Guinée-Bissau en Sierra Leone. Zes uur vliegen vanaf Parijs en New York. De President is legerkapitein Moussa Dadis Camara (23 December 2008). Eeuwenlang was het land erg afgesloten van de buitenwereld maar langzaam maar zeker opent zij haar deuren voor de rest van de wereld. Guinée, dat “vrouw” betekent, wordt gezien als een land met veel geheime rituelen en een rijke cultuur. Guinée is de “Tuin van West Afrika” dat landwaarts grenst aan Ivoorkust, Liberia, Mali en Senegal. De grens met Ivoorkust is 610 km lang, die met Guinée-Bissau 386 km, met Liberia 563 km, met Mali 858 km, met Senegal 330 km, met Sierra Leone 652 km en de Oceaankust is 320 km lang. De oppervlakte van Guinée is 245.857 vierkante kilometer en is dus ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Het land is verdeeld in vier 'supraregio's', die corresponderen met de belangrijkste geografische en etnische gebieden: Guinée-Maritime; Moyenne-Guinée; Haute-Guinée en Guinée-Forestière. De regio's zijn weer onderverdeeld in 29 provincies. Lokale volksraden en dorpshoofden vormen de basis van het bestuur in de dorpen. Guinée is qua klimaat het natste land van West-Afrika (4m water per jr.) en is op economisch gebied een van de grootste markten in westelijk Afrika.

Ph©to: Willem Tijssen
Ph©to: Willem Tijssen
Ph©to: Willem Tijssen
Ph©to: Willem Tijssen
Ph©to: Willem Tijssen

De relatief ongerepte natuur is de grootste toeristische trekpleister van Guinée waar liefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen. Dwars door het oude hoogland en over moderne asfaltwegen kun je de dichte wouden bereiken in het zuidoosten van het land. In het bekende Mount Nimba natuurreservaat, dat voor drievierde in Guinée ligt (en verder in Liberia en Ivoorkust), vindt je vele soorten dieren: apen, duikers, hyena’s, krokodillen, nijlpaarden, olifanten en de panters.

Air France (Parijs), KLM (Amsterdam), SN Brussels Airlines (Brussel), BMI/Bristish Airways (LOndon) hebben directe vluchten vanuit Europa. Kenya Airways, Air Mali, Vanguard Airlines en Weshua bieden via regionale hops, verbindingen met de VS en het Verre Oosten. Voor de lokale bevolking zijn de bushtaxi’s, bussen en minibussen de meest gebruikte vervoersmiddelen om de buurlanden Ivoorkust, Liberia, Guinée-Bissau, Mali, Senegal en Sierra Leone te bereiken. Als de Niger rivier hoog genoeg is (regenseizoen mei-oktober) kun je ook per boot naar Mali varen.
Home | Copyright ©2000-2009 onwards: WT/africa-afrika.org | Legal Notices

Webmaster